вівторок, 10 квітня 2018 р.

Календар памятних дат  зарубіжних письменників  на квітень
2 квітня                             
1805 р. Народився  Ганс Крістіан Андерсен, датський казкар, романіст. Поет і драматург.
125 років від дня народження Марієти Сергіївни Шагінян (1888-1982), російської письменниці, перекладача
1840 р. Народився  Еміль Золя., новатор в літературі, захисник демократії і гуманізму.
4 квітня
195 років від дня народження Томаса Майн Ріда (1918-19-883), англійського письменника
7 квітня                             
1826 р. Народився  Вільям Вордсворд, англійський поет.
12 квітня                           
 190 років від дня народження Олександра Миколайовича Островського. Російський драматург, який створив для російського театру репертуар реалістичного характеру. Загалом у створеному ним народному театрі – близько тисячі дійових осіб. Його недарма називають «Колумбом Замоскворіччя» – там він народився, там минула його юність.
13 квітня
1937 р. Помер Ілля Ільф (справжнє прізвище та ім’я: Ілля Арнольдович Файнзільберг). Автор «Дванадцяти стільців».
14 квітня
1744-1745 рр. Народився Денис Іванович Фонвізін, автор безсмертного «Недоростка». «Цю комедію Пушкін назвав народною, а Гоголь – суспільною. До сьогодні вона на сцені; до сьогодні вона є актуальною. Він написав комедію «Бригадир», переклав Вольтера й Грессе, написав «Міркування про обов’язкові державні закони», «Чолобитну Російській Міневрі від російських письменників» та «Кілька питань, що здатні збудити в чесних людях особливу увагу» (останнє настільки обурило Катерину ІІ, що Фонвізіна припинили друкувати)»
16 квітня
1844 р. Народився Анатоль Франс, французький письменник, автор «Золотих поем», «Таїса», «Червоної лілії», «Саду Епікура», «Острова пінгвінів», нагороджений Нобелівською премією за «блискучі літературні досягнення, відзначені шляхетністю і суворістю стилю, сприйнятливістю людини великої душі, чарівної  ясності та істинно французького темпераменту»
19 квітня
День памяті Мефодія, проповідника християнства, словянського просвітителя, творця словянської абетки.
20 квітня
1841р. Опубліковано перше детективне оповідання «Вбивство на вулиці Морг» Едгара Аллана По, якого по праву називають фундатором детективного жанру, наукової фантастики, оповідання жахів, а також передвісником символізму.
21 квітня
1889 р. У міланському театрі «Ла Скала» відбулася прем’єра опери Джакомо Пучіні «Едгар».
1910 р. Помер Марк Твен ( Семюель Клемент), американський письменник, кожному читачеві знайомий з дитинства романами про пригоди Тома Сойєра та Гекльберрі Фінна.
22 квітня
1707 р. Народився Генрі Філдінг, англійський письменник, класик літератури Просвітництва. Драматург, публіцист, юрист, суддя, відомий як автор роману «Історія Тома Джона, знайди», яким захоплювалися славетні англійські письменники Чарльз Діккенс та Вільям Теккерей.
23 квітня
1564р. Народився Вільям Шекспір, видатний англійський драматург, поет доби Відродження.
1899 р. Народився Володимир Володимирович Набоков, російський та американський письменник, автор «Запрошення на страту», « Дар», «Лоліта», «Захист Лужина»
30 квітня
130 років від дня народження Ярослава Гашека (1883–1923), чеського письменника-сатирика, драматурга, фейлетоніста, журналіста